Ben-Hur (1959)

Ben-Hur

IMDB: 8.2/10
Fersar: 8/10

Judah Ben Hur är judisk prins och handelsman i Jerusalem i det tidiga Romerska riket. Han återförenas med sin barndomsvän, Messala, som nu är en romersk legionär, men deras politiska åsikter går isär vilket leder till svek och brusten vänskap. Judah Ben Hur får uppleva slaveri under romarna, men även en modig flykt från galärerna. Hans raseri leder honom till en uppgörelse med sina forma slavdrivare på den enorma kapplöpningsarenan.

En riktig klassiker en maraton film, över 3h lång. Måste säga att sista timmen är den bästa, riktigt bra. Sen är det så kul med dom här gammla klassikerna eller i film för övrigt, om det är en film man sett för läääääääääänge sedam så får man alltid den där "aha" upplevelsen mot slutet för då kommer man ihåg exakt när man såg den. Och det var när man var mycket liten jag såg den. Men den är så sjukt välgjord för att vara gjord på slutet av 50-talet.

Över 100.000 kostymer, 8000 statister 300 olika tagningar och en häpnadsväckande budget - bland de största överhuvudtaget i filmens historia. Ben Hurs skapare gjorde denna film till en av de största och bästa i denna epok. Charlton Heston gestaltar den oherhört starka karaktären Judah Ben Hur, den judiska adelsmannen i Palestina som under sin heroiska resa får uppleva slaveri under romarna, men även en modig flykt från galärena. Hans raseri leder honom till uppgörelsen med sina forna slavdrivare på den enorma kapplöpnings arenan. Vi får även följa hans möten med Jesus. Hestons enastående rolltolkning gav honom en Oscar för bästa skådespelare, vinnare av bästa film 1959 där den legendariske William Wyler fick sin tredje trofé för bästa regi. Filmen vann totalt 11 Academy Awards - och har på denna punkt varit helt oslagbar fram till TITANICs framseglande...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0